Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

15. 03. 2009.

FBI rukavice: Nlo

Blog-druženje koje je pokrenula mamajac s bloga Cooks and bakes se nastavlja. U ožujku 2009. "pod istragom" je blog Nlo.


Prvi recept koji sam isprobala je



Nlo je na svom blogu isprobala recept za Danish pastry, a recept potječe s Brankinog bloga. A meni se takva tijesta toliko sviđaju, da sam jednostavno morala pripremiti ovo tijesto.

Nisam baš inovativna: "isprobavam" praktički "isti" recept kao i kad je "pod istragom" bio Marijin blog Palachinka. Onda sam isprobala recept za Danish bread, tj. Danski kruh FBI rukavice, veljača 2009.
A jedva čekam i da «pod istragom» bude Brankin blog pa da ponovno mogu «isprobati» ovaj recept:D




Danish pastry podrijetlo vuče iz skandinavskih zemalja. Ima više varijanti tog tijesta, sve su podjednako slične iako ima sitnih razlika.

Radila sam i prije ovakvu vrstu tijesta. Kad sam vidjela recept na Marijinom blogu (Palachinka), bio mi je zanimljiv jer je tijesto bilo «bogato» - tj. recept je bio za slatku varijantu pa uključuje narančinu koru, narančin sok itd.

Ovaj recept s Brankinog bloga je zapravo sličan onim varijantama kakve sam do sada radila – tijesto se sastoji od «osnovnih» sastojaka koji su potrebni da bi se tijesto zamijesilo.

Iako, način i broj preklapanja tijesta, koja sam ja do sada radila više sliče onome iz Marijinog recepta. Ali ovaj put sam radila Brankinu verziju.
Između dva spomenuta recepta ima manjih razlika. Ali u globalu, to je sve «dansko» tijesto.


Sastojci
20 g svježeg kvasca
1 čaša toplog mlijeka (po potrebi dodajte manje ili više)
1/3 šalice šećera
1 jaje
500 g brašna
300 g maslaca


U toplo mlijeko razmrvite kvasac.
Od 300 g maslaca odvojite 50 g i dodajte ih u prosijano brašno. Zatim dodajte jaje, šećer i kvasac, te zamijesite tijesto.

Tijesto nemojte previše mijesiti. Neka odstoji 40ak minuta da se digne.

Zatim tijesto razvaljajte u pravokutnik.

1/3 tijesta premažite maslacem.


U Brankinom receptu piše da bi bilo najbolje na tijesto stavljati tanke listiće hladnog maslaca (ili naribanog).
U Marijinom receptu upotrebljava se hladan maslac, ali se miksa 2 min. da bi se mogao razmazivati – a time se maslac ugrije; i same lopatice miksera su vruće.

Spomenula sam da sam već radila ovakva tijesta i u raznim receptima koja sam isprobala pisalo je ili da hladan maslac treba izmiksati (pa je onda kremast i «topao») ili se upotrebljava maslac sobne temperature, a bilo je i recepata u kojima je naglašeno da maslac mora biti hladan tj. da na tijesto treba složiti hladne listiće maslaca.
Mogu govoriti samo u svoje ime: ja sam imala više uspjeha s tijestom kad sam na tijesto stavljala potpuno hladan maslac – tijesto se bolje listalo. Ne mogu reći da tijesto s maslacem sobne temperature ili izmiksanim maslacem ne valja – ali tijekom svojih eksperimentiranja zaključila sam da se meni takvo tijesto puno manje listalo, nekad je čak više ličilo na «obično» dizano tijesto.
Do sada sam hladan maslac običavala rezati ili ribati na tanke ploškice.
Ovaj put sam hladan maslac ribala na ribež. Nisam ga ribala ručno, nego u multipraktiku koji ima nastavak za takvo sitno ribanje.
Prije toga sam stavila taj nož za ribanje u hladnjak. U kući imamo grijanje nafrljeno do daske jer je mojim ukućanima zima, a ja stalno hodam u kratkim rukavima. I činilo mi se da će se taj maslac na našoj sobnoj ili, kako ja kažem, na našoj tropskoj temperaturi, «rastopiti» – zato sam taj nož/nastavak za ribanje stavila u hladnjak.
I tako naribani maslac rasporedila sam na tijesto.
Nemam fotke cijelog tog procesa jer sam radila paranoično-brzo da mi se maslac ne bi «zagrijao».


1. valjanje i preklapanje tijesta
Nenamazanu stranu tijesta preklopite po maslacu, pa onda namazanu stranu preklopite preko nenamazanog tijesta. Preklop je s desne strane.

Tijesto pri svakom valjanju, tj. preklapanju označimo prstom da znamo koliko puta smo ga preklapali i sa koje strane.
Ja baš nemam običaj to raditi, jer kao ono, ja se pouzdam u svoje pamćenje (moš´mislit kak´ to dobro funkcionira!).

Tijesto zamotajte u plastičnu foliju ili ga stavite u plastičnu vrećicu i stavite ga u hladnjak na 30 min.



























2. valjanje i preklapanje tijesta
Tijesto izvadite iz hladnjaka i vrećice. Okrenite ga tako da preklop bude na lijevoj strani. Razvaljajte tijesto.
Tijesto presavinite po sredini i lagano pritisnite pa taj dio tijesta koji ste presavinuli vratite natrag – presavijanje služi tome da se zna gdje je sredina.
Lijevi dio tijesta presavinite do sredine, a isto tako i desni.
Sada tijesto opet presavinite na pola da dobijete pravokutnik. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju ili ga stavite u plastičnu vrećicu i stavite ga u hladnjak na 30 min.



























3. valjanje i preklapanje tijesta
Tijesto izvadite iz hladnjaka i vrećice, razvaljajte ga. Preklopite lijevu trećinu tijesta preko sredine, pa preko nje preklopite desnu trećinu tijesta.
Tijesto zamotajte u plastičnu foliju ili ga stavite u plastičnu vrećicu i stavite ga u hladnjak na 30 min.



























Nakon toga tijesto je spremno za oblikovanje.


Nakon ovog koraka moje tijesto je provelo noć u hladnjaku, jer sam proces pripreme odlučila odraditi u dva dana.


Sutradan…

Tijesto izvadite iz hladnjaka i vrećice i razvaljajte ga u pravokutnik. 1 cm tijesta sa svake strane odrežite jako oštrim nožem. Na taj način će tijesto biti lisnato. I nož stvarno treba biti oštar, jer će se inače krajevi slijepiti.











Ovo je odlična ideja, to do sada nisam nikad radila, jer nije pisalo u nijednom receptu, a ja sama nisam se toga sjetila. Ali stvarno treba odrezati te krajeve da bi se tijesto listalo – naravno kad režete razne oblike, tijesto također treba rezati oštrim nožem da bi se sve strane tijesta lijepo listale.

Možete raditi oblike po želji, a i puniti ih nadjevom kojim želite.
Ovaj put radila sam praznu verziju, nešto kao kroasane.


Pećnicu zagrijte na otprilike 220 stupnjeva.
Pripremljene oblike složite na lim (obložen papirom za pečenje) i premažite ih umućenim jajetom.
Pecite da dobiju lijepu boju.






Drugi recept koji sam isprobala je








6 banana
100 ml soka od svježe iscijeđenoga limuna
200 ml vode
60 g kokosovog brašna
4 žlice škrobnog brašna
4 žlice smeđeg šećera
25 g maslaca
naribana korica limuna


Oguljene banane raspolovite po širini.

Sok od limuna pomiješajte sa vodom i razmutite sa škrobnim brašnom.

Banane poredajte u namašćeni kalup pa prelijte škrobnim brašnom i sokom od limuna i vode.

Izmiješajte kokosovo brašno, šećer i limunovu koricu pa pospite preko banana. Dodajte maslac narezan na listiće i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na190°C otprilike pola sata.


Obožavam banane, pa ne trebam ni reći da su bile odlične:D

Broj komentara: 8:

  1. Zašto "blogger" ostavlja tolike praznine u postu??? Kad unesem post ja to sve napišem i sačuvam, bez toliko praznog prostora. Kad pogledam kako je to sačuvao, to je sve tako rastegnuto da to nije normalno. Ja sam sve "zgusnula", pogotovo ovaj prostor između slika, a tu sad ima po 4 cm praznog prostora!!! Pokušavala sam smanjiti te praznine i sačuvati te postavke, ali "blogger" to sve samoinicijativno rastegne. Ne usudim se više ići čačkati po tome jer je u prijašnjoj varijanti "blogger" to sve još više razvukao, a ja sam uporno smanjivala praznine - ali "blogger" me ignorira.

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow! danish pastry ti je ispao savršeno! baš onako kako sam ja željela da moj ispadne:) dobijem odma volju za ponovo praviti ali isto ću ga duže ostaviti u frižideru jer ja sam radila sve u jedan dan pa mi se tijesto između svakog valjanja odmaralo samo po pola sata u frižideru pa je to možda razlog što mi se nije izlistao kao i vama:))
    drago mi je da su vam se i banane svidile:))
    što se tiče postova pokušat ću ti laički objasniti, znači kad napišeš post ideš na uredi html to ti je odmah gore u desnom kutu i tamo popravljaš greške i određuješ razmake s tim da moraš obrisati ove znakove u trokutastim zagradama ako ih ima p i div. provaj pa vidi jel štima tako:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne treba gubiti volju:) Ni meni se ovo tijesto nije uvijek listalo kako treba, pa zato imam iskustva s isprobavanjem različitih varijanti ovakvih recepata:) Ali ni dan danas ne mogu biti sigurna kako će na kraju tijesto ispasti - svako pripremanje ovakvog tijesta mi je izazov, kao da ga radim prvi put.
    Puno hvala na ovom objašnjenju oko uređivanja posta. Vidjela sam ja taj "html", ali ja sam to ignorirala, ali vidim da funkcionira. Kad ću imati vremena popravit ću te sve razmake/praznine i ostalo.

    OdgovoriIzbriši
  4. banane su ti super i danish pastry.

    obicno nakon sto ubacis sliku na post napravice ti se veliki razmaci izmedu redova. ako ne uspijes sa html, probaj sa backspace dugmetom da obrises prazan prostor (moraces ici jedan po jedan red) i onda klinkni na save button

    OdgovoriIzbriši
  5. Uf kao je tebi to lisnato dobro ispalo. Moram priznati da ja nemam ni malo strpljenja za takve stvari tako da teško da ću ikad isprobati taj recept. Banane su i meni zapele za oko. :)
    Što se uređivanja posta tiče cure su ti sve već rekle. Ja sam primjetila da mi je blogspot jako neposlušan kad sam na Internet exploreru, kad sam na mozilli nemam nikakvih problema.

    OdgovoriIzbriši
  6. maxiene, Andrea - hvala:)
    Hvala i za savjete oko tehničkih pitanja. Danas sam brisala praznine u html prikazu, to sam uglavnom sredila, ali iz nekih neobjašnjivih ratloga cijeli tekst je odjednom bio "ukošen".Nisam uključila opciju italic, imam neke ukošene dijelove teksta, ali nikako nisam htjela da cijeli tekst bude takav. I vidim da u html prikazu doslovno na svakom čošku pojavio em u zagradam, ja to nisam uključila. Onda sam išla to brisat, ali "program" je uvijek nalazio neku grešku i nikako nije prihvaćao html kod. Bakčala sam se s tim više od sat vremena. Jedan dio teksta je još uvijek ukošen, iako ja to ne želim.Ali ne pada mi na pamet da to idem popravljat jer ću onda pokvarit nešto drugo. Nisam mislila da će mi blog.hr toliko falit, tamo nikad nisam imala problema s unošenjem sadržaja i sve je izgledalo kako sam ja htjela, i nije bilo problema s unošenjem fotki. Tamo je problem što mi se stranica sporo učitava. I tako sam se ja danas, umjesto unošenja novih recepata, više od sat vremena bavila prepravljanjem jučerašnjeg posta.Više nemam vremena:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Pravi si maher za Danish pastry! Ponovo cu i ja praviti, domace je stvarno mnoogo bolje od kupovnog.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala:) Domaće je naravno bolje, ali nemam uvijek vremena raditi domaće:( A i nikad ne znam hoće li uspjeti, tj. koliko će se listati - svaki put imam osjećaj da ga radim prvi put:)

    OdgovoriIzbriši